Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Ehliyet Alma Süreci, Süresi ve Gerekli Evraklar 2022

Ehliyet Alma Süreci, Süresi ve Gerekli Evraklar 2022

Ehliyet alma süreci, süresi ve gerekli evraklar 2022 yılında geçmiş dönemlerle kıyaslandığında daha farklı olabilir. Ehliyet almak isteyenlerin ilk önce Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurslarda eğitim alması gerekir. Eğitim süresinin sonunda hem yazılı hem de uygulamalı sınav yapılır.

Ehliyet alma süreci, süresi ve gerekli evraklar 2022 hakkında ilk önce sınav aşamasından bahsetmek gerekir. Sınav konuları arasında trafik, ilk yardım, motor vardır. Soruların 27 tanesi trafikten çıkar. İlk yardımdan 13, motordan ise 10 soru sorulur. Bu sınavdan en az 70 puan alanlar başarılı kabul edilir. 

Direksiyon sınavı ise komisyon eşliğinde yapılır. Komisyon, adayın sürücü ehliyeti alacak kabiliyete sahip olup olmadığını ölçer. Sürüş, park etme, yokuşta araç kaldırma gibi konularda uygulama yapılır. Direksiyon sınavı sonucuna göre komisyondan geçer not alanlar başarılı sayılır. En fazla dört kez başarısız olanların sınav süreci tekrar başlar. 

Ehliyet Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Ehliyet almak için yapılması gereken sınavdan başarılı olduktan sonra sertifika almaktır. Kursa hangi tür ehliyet almak için gittiyseniz sınav sonunda sertifikanızda ehliyet türü belirtilir. Ehliyet türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • M ve A sınıfları motor ehliyetini belirtir.
  • B ve BE sınıfları araba ve kamyonet içindir.
  • C sınıfları kamyon ve tır
  • D sınıfları otobüs, minibüs
  • F sınıfı traktör
  • G sınıfı iş makinesidir.

Ehliyet sınıflarında C1, C2 tarzı sınıflandırmalar söz konusudur. Bu tür sınıflandırmalar kullanacağınız aracın motor hacimlerine göre şekillenir. Kullanmayı planladığınız araca uygun sınıfın ehliyetini almalısınız. Ehliyet alma süreci, süresi ve gerekli evraklar 2022, bahsi geçen sınıflara göre değişir.

EHLİYET ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Ehliyet almak için başvuracağınız yer nüfus müdürlükleridir. Nüfus müdürlükleri sizden başvuru sırasında bazı belgeler talep eder. Bu belgeler arasında harcın ödendiğini gösteren dekont da vardır. Harç ücretleri 2022 yılı için şu şekildedir:

  • A sınıfı ehliyetler için 370 TL alınır.
  • 1451 TL, B sınıfı ehliyetler için alınır.
  • Diğer ehliyet sınıfları için alınan ücret 863 TL’dir. 

Yukarıda sıralanan ücretlerin dışında kursa da ücret ödemelisiniz. Sürücü kursu fiyatları ehliyet türüne göre değişir. B sınıfı ehliyet için kurs ücreti 2900 TL’dir. 

Ehliyet İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Ehliyet için gereken evraklar arasında; nüfus cüzdanı, sürücü kursundan alınan sertifika, öğrenim durumu belgesi vardır. Bunun yanı sıra sağlık raporu, fotoğraf, kan grubu belgesi de evraklar arasındadır. Bu belgeleri yanınıza alarak nüfus müdürlüklerine başvurmalısınız. 

Ehliyet için gerekli evraklar, kurs kaydı sırasında da istenir. Kurs kaydı sırasında adli sicil kaydınızı da ibraz etmeniz gerekir. Aynı zamanda 6 adet fotoğraf da kayıt sırasında sizden talep edilir. 

Ehliyet Ne Kadar Sürede Çıkar?

Ehliyet çıkma süresi en başından itibaren 45 gün olarak ifade edilebilir. Kursta teorik ders alma süresi 15 gündür. Teorik dersler tamamlandıktan sonra bir ay boyunca direksiyon eğitimine katılmanız gerekir. Kurs tamamlandıktan ve sınavlarda başarı sağlandıktan sonra evrak teslim süreci başlar.

Evraklar ilgili kuruma teslim edildikten sonra ehliyetinizi kısa sürede alabilirsiniz. Yaklaşık süre 45 gündür. 

Ehliyet Sınav Soruları Zor mu?

Ehliyet sınav sorularının zorluğu kişiye göre değişir. Derslere katılıp verilen notlara çalıştıysanız sınavı kolayca geçersiniz. Ancak hiç çalışmadan sınava girmeniz halinde zorlanmanız olasıdır. 

Ehliyet alma süreci, süresi ve gerekli evraklar 2022 anlamında en önemli aşama sınavdır. Bu nedenle sınava gereken ehemmiyeti vermekte fayda vardır.