Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

2022 ÖTV Muafiyeti Ne Kadar?

2022 ÖTV Muafiyeti Ne Kadar?

2022 yılı itibariyle engelli araç limiti ve fiyatları da yenilendi. Belli bir engel oranına sahip olan vatandaşlar, otomobil markaları tarafından belirlenen bazı modelleri engelli ÖTV indirimi kapsamında edinebilecek. Bu araçların alımı sırasında 2022 engelli araç fiyatları haricinde engel oranı da indirimde etkili olacak. Yıl başından itibaren ÖTV indirimli engelli araç alımlarında uygulanan matrah, 330 bin 800 liradan 450 bin 500 liraya çıktı. Yani alacağınız aracın fiyatının vergiler dahil fiyatının 450.500 liradan fazla olmaması gerekiyor.

Yeni dönemde yüzde 40-89 arası ÖTV indirimi yüzde 26,3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında hesaplanacak. Bunun yanında vatandaşın engel oranı yüzde 90 ve üstü ise ÖTV'den muaf tutuluyor. Peki, engelli araç limiti ve fiyatları ile hangi araçlar alınabilecek? 
2022 yılı itibarıyla engelli araç fiyatları Fiat, Toyota, Ford, Skoda, Volkswagen, Hyundai, Seat, Opel ve pek çok marka için yeniden düzenlendi. Engelli ÖTV indirimi ile uygun fiyatlı araç sahibi olabilecek olan engeli vatandaşlar, 2022 engelli araç limiti çerçevesinde araç alabilecekler.

Yüzde 40-89 arası engelli oranına sahip olan bireyler ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26,3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15,24 oranında uygulanıyor. ÖTV indirimli araç alması için yüzde 40 engelli birisinin 18 yaşından büyük olması ve sürücü belgesine sahip olması şartı aranıyor. ÖTV muafiyetinden faydalanmak isteyen vatandaşın engellilik yüzdesi 90 ve üstündeyse sıfır araç alırken ÖTV'den muaf oluyor. Bu orana sahip engelli bireyin ister kendisi isterse de tayin ettiği bir yakını aracı kullanabiliyor. Engelli birey 18 yaşın altındaysa ailesi kendisi adına işlemleri yürüterek aracı ÖTV'siz olarak satın alabiliyorlar.

ÖTV'siz Alınan Araç Satılabilir mi?

ÖTV muafiyetiyle alınan araçların belli başlı şartları mevcut. Bir araç ÖTV muafiyetiyle alındıysa 5 yıl boyunca satılamıyor. Eğer 5 yıl dolmadan satılmak istenirse önce aracın ÖTV tutarının ödenmesi gerekiyor ve sonrasında satışı gerçekleştirilebiliyor. ÖTV ödemeden yeniden sıfır araç alınabilmesinin şartı ise aracın kaza sonrası pert olup trafikten çekilmesi ya da doğal afet nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi olarak belirtiliyor. ÖTV'siz alınan araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden de muaf tutuluyorlar.

ÖTV'siz Alınabilecek Otomobiller

  • Fiat Egea Sedan ailesinin tamamını ÖTV'siz olarak almak mümkün. Egea Cross'un sadece Lounge paketi haricindeki tamamı ÖTV'siz alınabiliyor. Egea Hacthback'te de Lounge paket hariç tamamı ÖTV'den muaf.
  • Toyota'da ise Toyota Corolla 1.5 Vision, Vision MDS ve Dream manuel vitese ÖTV'siz sahip olunuyor. Yine Toyota Yaris 1.0 Vision modeli de ÖTV'siz alınıyor.
  • Tüm Renault Clio modelleri ÖTV'siz alınabiliyor. Taliant'ın da tüm modelleri ÖTV'den muaf tutuluyor. Bunun yanında Megane Sedan'ın JOY 1.3 TCe, Joy Comfort 1.3 TCe, Joy 1.3 TCe otomatik olan modellerini de ÖTV'siz almak mümkün.
  • Dacia Sandero ve Sandero Stepway’in tüm donanımları, ÖTV’siz alınıyor. Lodgy’nin tek paketi olan Ambiance 1.5 Blue dCi 95 hp 7 koltuklu E6DFull de ÖTV’siz alınabiliyor.
  • Volkswagen Polo’nun Style donanımı hariç tamamını ÖTV’siz satın almak mümkün. Golf’ün ise yalnızca 1.0 TSI 110 PS Manuel Impression donanımı ÖTV’siz alınabiliyor.
  • KIA’da ise Picanto, Rio modellerinin tamamı ÖTV’siz alınabiliyor. Markanın Stonic modelinin de Elegance Konfor ve Prestige paketleri haricindekiler ÖTV’siz alınıyor.
  • Hyundai i10, i20’nin tüm versiyonları ÖTV’siz alınıyor. 
  • Peugeot 208’in Active, Prime, Prime otomatik vites, Prime Selection otomatik vites modelleri ÖTV’den muaf tutuluyor.