Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KRİTERLER

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KRİTERLER

 

1. İkinci El Aracı Kimden Aldığınızı Bilin

 

İkinci el araç alımı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus aracı güvenilir bir satıcıdan almaktır. Güvenli satıcıdan alma endişesi alıcıları sıfır araç alma yoluna dahi yönlendirebilmektedir ancak ikinci el otomobillerde de galeriden sıfır araç alımı kadar güvenli yollar bulunmaktadır. Size detaylı ekspertiz raporu sunabilen, tüm soru ve sorunlarınızda size destek olabilecek ikinci el satış kurumları bulunmaktadır.

İkinci el araç satışında güven ihtiyacını karşılayan Birtep bünyesindeki birinciel.com aracınızın satış sürecinden satış sonrası sigortalama ve hasar süreçleri dahil olmak üzere her konuda destek sağlayan altyapısıyla size en güvenli ikinci el araç alım sürecini sunar.

 

 

2. Araç Almadan Önce Mutlaka Ekspertiz Yaptırın

 

Alacağınız aracın dış görünüşü ve ihtiyaçlarınızı karşılamasının önemi kadar sizden önceki sahiplerinin kullanımında yaşadığı büyük veya küçük ölçekli kazalarında önemi büyüktür. Bu sebeple ikinci el araç alacak kişilerin aracın mekanik durumu, motor durumu gibi bilgilerin detayının yer aldığı kurumsal bir ekspertiz firması tarafından hazırlanmış ekspertiz raporunun alıcı tarafından temin edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda nisan ayında yapılan bir düzenlemeyle birlikte ikinci el araç satışlarında ekspertiz raporunun ibrazı zorunlu hale getirilerek şeffaf bir ticaret ortamı oluşturulması hedeflenmiştir.

Birinciel.com bünyesindeki araçların ekspertiz işlemlerini anlaşmalı olduğu ekspertiz firmalarında yaptırarak yayınladığı ilanlarda bu raporları ekspertiz durumu altında alıcılara sunmaktadır.

 

 

3. Aracın Hasar Bilgisini Sorgulayın

 

Araç fiyatlarını etkileyen en büyük unsurlardan biri araçların hasar kayıtlarıdır. Bu sebeple alacağınız ikinci el araçların tramer kaydı sorgusunun mutlaka yapılması gerekmektedir. Bu sorgulamayı HASAR ŞASİ NUMARASI yazarak 5664’e mesaj atarak kolaylıkla yapabilirsiniz. Plaka değişiklikleri gibi durumlar yaşanabildiği için bu sorgulamanın en sağlıklısı şasi numarası ile yapılmasıdır.

Bazı araç kullanıcıları, hasarların tramere yansımaması için servis dışında onarım yaptırarak hasar masraflarını kendi cebinden öder. Bazen bu yolla tüm hasar bilgilerine ulaşılamamaktadır. Bu sebeple alım öncesi yapılacak ekspertiz işleminin önemi artmaktadır.

 

 

4. Aracın Yedek Anahtar ve Ekipman Sorgulamasını Yapın

 

Yedek anahtar temininin maliyetleri arttırması ve güvenlik açısından önemi sebebiyle araç alımından önce yedek anahtarların sorgulanması önemlidir. Aynı zamanda aracın pert olması durumunda sigorta şirketleri kasko ödemesi için yedek anahtar ve ruhsat talep etmektedir.

Alacağınız aracın kitapçıkları, ilk yardım seti, stepne, yangın söndürme tüpü ve kriko bulunması, ekipmanlarının var olması güvenlik açısından önemli olduğu kadar gereksiz maliyetlerin önüne geçmek için de gereklidir.

 

 

5. Aracın Resmi Kayıtlarını Sorgulayın

 

Aracın MTV ve TPC borçlarının, yapılandırılmış vergi ödemelerinin, banka veya başka kuruma ait haciz durumlarının sorgulanması ikinci el araç alımı sürecinde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

İkinci el aracı alımı öncesinde vergi borçlarını vergi dairesinin İnternet Vergi Dairesi üzerinden sorgulayabilir, haciz durumu ise araç sahibinin e-devlet hesabı üzerinden görülebileceği için araç sahibinden talep edebilirsiniz.

 

 

5. Piyasa Araştırmasını Yapın

 

İkinci el araç almadan önce aracın piyasa durumunu ve muadil araçların fiyat analizinin yapılması gerekmektedir. Ancak piyasa araştırması yaparken aracın hasar durumunu göz önünde bulundurmayı unutmamanız gerekmektedir.

Alacağınız araç fiyatının piyasanın ne çok altında ne de çok üstünde olması gerekmektedir. Böyle durumlarda araç ya çok fahiş fiyatlanmış ya da ilanda gözükmeyen bir kusuru olma ihtimali yüksektir.