Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Yarı Otomatik Vites Nedir?

Yarı Otomatik Vites Nedir?

Şehirlerin yoğun trafiğinde sürücülere kolaylık sağlayan yarı otomatik vites araçlar hem uzun mesafede hem de büyük şehirlerin karmaşıklığında büyük bir avantaj sunmaktadır. Sürücüler konforlu bir yolculuk için bütçe ve zevklerine göre yarı otomatik ya da tam otomatik araçları tercih ederler. Bu noktada akla “Yarı otomatik vitesi mi tam otomatik vites mi tercih etmeli?” sorusu gelmektedir. Peki hangisi daha avantajlıdır? Bundan önce yarı otomatik vites hakkında daha ayrıntılı bilgi verelim…

Yarı Otomatik Vites Nedir?

Öncelikle vites konusunu aydınlatalım. Vites, en basit ifadeyle otomobile hareket kazandırmak için motora iletilen enerjinin tekerleklere aktarılması sürecinde çarkların yardımı ile ne kadar güç verilmesi gerektiğine karar veren parçadır. Bu vites değiştiği her an, tekerleklere verdiğiniz güç de değişir. Bu işlem ise sürücüler tarafından vites kolu ve debriyaj yardımı ile manuel olarak gerçekleştirilir. Peki, yarı otomatik viteste debriyaj var mıdır? Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı yer almaz. Bunun yanında yarı otomatik vites araçlar düz vitese göre daha az yakıt tüketimi gerçekleştirirler. Kullanımı oldukça basit olan bu araçlarda debriyaj olmadığı için, yapmanız gereken şey, vites kolunu D (drive) moduna alıp gaza basmaktır.

Manuel vites kutusu ile yarı otomatik vites kutusu temel olarak aynıdır. Her ikisinde de baskı balata sistemi bulunur. Farkı ise, manuel vites sisteminde debriyaja basıp vitesi değiştirmeniz gerekirken, yarı otomatik viteste bunu sizin yerinize iki adet vites robotu yapar. Birçok sürücü, araçta debriyaj pedalı olmadığını görünce otomobilin tam otomatik vitesli olduğu kanaatine varsa da bu yanlış bir düşünce olacaktır. Bu konuda ayrımı doğru yapmak için yarı otomatik vites harfleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Vites kolunda sadece P (park), R (rear/reverse), N (neutral) ve D (drive) harflerini görüyorsanız o araç, yarı otomatik viteslidir.

Bu harflerin anlamları şu şekildedir: 

  • P (Park): Arabayı durdurduktan sonra vitesi bu harfe taşımalısınız. 
  • R (Rear / Reverse): Geriye doğru gitmeden önce aracı tamamen durdurup vitesi bu harfe taşımalısınız. 
  • N (Neutral): Arabayı boşa almak için kullanılan mod budur. Bu harfi kırmızı ışık gibi bekleme noktalarında kullanabilirsiniz. 
  • D (Drive): Aracı çalıştırdıktan sonra ilk hareketi vermeden önce vites kolunu D harfine taşımalısınız.

Yarı Otomatik Vites Mi Tam Otomatik Vites Mi Daha Avantajlı?

Her sürücü rahat bir sürüş deneyimi yaşamak ister ancak bu durum, bütçe ile ilgilidir. Araçlar arasında yarı otomatik ve tam otomatik vitesli araçlar, düz viteslilere göre daha pahalı fiyatlara sahiptirler. Vites, aracın kullanımını kolaylaştıran en önemli özelliklerinden biridir. Bundan dolayı sürücüler genellikle düz vites tercih etmedikleri zaman yarı otomatik vites mi tam otomatik vites mi alınmalı? sorusunu yöneltirler. Bu iki farklı yapıdaki araçların özelliklerine daha yakından bakarak bu sorunun yanıtını verebiliriz.

  • Yokuş ve rampalarda yarı otomatik vitesli araçlar hafif kaydırma yapabilir. Bunun önüne geçmek için ayağın frende olması gerekir. Bazı üreticiler bunun önüne geçebilmek için yokuş kalkış desteği sistemi sunar.
  • Yarı otomatik vitesli aracı yokuş olan bölgelerde kullanırken debriyaj otomatik yerine mekanik bir sistem ile çalıştığı için debriyaj balatası zorlanabilir ve aşınma gerçekleşebilir. Bu duruma tam otomatik vitesli araçlarda rastlanmaz. 
  • Vites geçişleri esnasında tam otomatik vitesli araçlarda yaşanan sarsıntı çok daha az hissedilir.
  • Yarı otomatik vitesli otomobillerin tam otomatik vitese sahip araçlara göre daha düşük yakıt tüketimi yaptığı gözlemlenmiştir.