Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

2022 Yılı Muayenesiz Araç Kullanma Cezaları

2022 Yılı Muayenesiz Araç Kullanma Cezaları

2022 yılı muayenesiz araç kullanma cezaları için uygun görülen tutar 428 TL’dir. Aracın muayenesinin yapılmaması, ciddi sorunlara yol açabilir. Muayeneden geçirilmeyen araçlarda mevcut problemler tespit edilemez. 2022 yılı muayenesiz araç kullanma cezaları da bu nedenle uygulanır. Aracın muayenesi yaptırılmadığı için trafikteki diğer sürücülerin de hayatı tehlikeye girer. 

Araç muayeneleri için belirli süreler vardır. Araçların muayene zamanı iki yılda birdir. Ancak bu durum üç yaştan sonrası için geçerlidir. Traktörlerde ise üç yılda bir muayene yapılmalıdır. Kamyon, taksi ve otobüsler için her yıl muayene yapılmalıdır. Muayeneler, TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilir. 

Muayenesiz Araç Kullanmak Ne Anlama Gelir?

Muayenesiz araç kullanmak, belirtilen süre içerisinde aracı TÜVTÜRK’e götürmeden trafiğe çıkmak anlamına gelir. Trafik polisleri tarafından tespit edilen araçlara ceza yazılır. Cezanın yanı sıra belirtilen süre içinde muayene tamamlanmazsa daha ciddi yaptırımlar da söz konusu olur. 

TÜVTÜRK’ten randevu almak için kurumun internet sitesine girilmelidir. Randevu linki üzerinden şehir tercihi yapılır. Sistemde yapılan yönlendirmeleri takip ederek pazar günü hariç randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Muayene sırasında sizden istenen belgeler şunlardır:

•    Ruhsat
•    Vergi borcu olmadığına dair belge
•    Trafik sigortası belgesi
•    Egzoz emisyon belgesi
•    Ehliyet

Bu belgeleri yanınızda bulundurarak muayene alanına belirtilen tarihte gidebilirsiniz. Muayene sırasında stepne, ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü ve reflektör gibi cihazlar da araçta bulunmalıdır. 

MUAYENESİZ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI VAR MIDIR?

Muayenesiz araç kullanmanın cezası, 428 TL olarak belirlenmiştir. Ceza uygulandıktan sonra araç sahibine 7 gün süre tanınır. Bu süre içerisinde muayene yapılmadığı takdirde ceza miktarı daha da artar. Bu süre içerisinde trafik polisleri tarafından yakalanan araçlar muayeneye çekici vasıtasıyla götürülür. Muayeneden geçemeyen araçlar için uygulanan ceza miktarı 888 TL’dir. 

Araçlara ilişkin muayene cezaları bankalara ve vergi dairesine ödenir. Cezası olan araçlara muayene yapılamaz. 2022 yılı muayenesiz araç kullanma cezaları vakit kaybetmeden ödenmelidir. 

Muayenesiz Araç Bağlanır mı?

Muayenesiz araç bağlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında bağlanır. Cezaya rağmen gerekli işlemleri yaptırmayan araç sahipleri hem tekrar ceza öder hem de aracını kullanamaz. 

Muayenesiz Araç Kaç Gün İçinde Muayeneye Götürülmelidir?

Muayenesiz aracın muayeneye götürülme süresi ceza yazıldıktan sonra yedi gündür. Vaktinde muayene edilen araçlar içinse herhangi bir ceza söz konusu olmaz. Bu nedenle araçların muayene tarihlerini takip etmelisiniz. 

Üç yaşından büyük araçlar, iki yılda bir olacak şekilde muayene ettirilir. Kamyon, otobüs, tır gibi araçlar için muayene sıklığı değişir. 

Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç muayene sorgulama işlemi TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden yapılır. Yapmanız gereken tuvturk.com.tr/plaka-sorgulama.aspx adresine girmektir. Bu adreste plaka numaranızı, muayene rapor numaranızı girmeniz gerekir. 

Yukarıda gösterilen alanlara gerekli bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi sonucuna göre muayene tarihinizin ne zaman olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sayede herhangi bir ceza söz konusu olmadan aracınızı kullanabilirsiniz. 

Muayenesiz Araç Sahibine Ceza Puanı Yazılır mı?

Muayenesiz araç sahibine ceza puanı uygulaması yapılır. Araç sahibi, muayene yaptırmadığı için ceza ödemek zorundadır. Bunun yanı sıra ceza puanı da araç sahibinin ehliyetine işlenir. Uygulanacak ceza puanı ondur. 

Araç sahipleri zamanında muayene yaptırmadığı takdirde gecikme faizi de öder. TÜVTÜRK, zamanında muayene yaptırmayan araç sahiplerine yüzde 5 tutarında faiz uygular. Bu nedenle ödenecek muayene ücreti daha fazla artar. 2022 muayenesiz araç kullanma cezalarına ve faize katlanmamak için işlemlerinizi zamanında yaptırmalısınız.