Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Araç KM (Kilometresi) Nasıl Sorgulanır?

Araç KM (Kilometresi) Nasıl Sorgulanır?

Araç kilometresi sorgulama işlemi çeşitli yöntemler kullanılarak yapılabilir. Bu yöntemler arasında PTT, ekspertiz, SMS gibi farklı seçenekler vardır. Araç kilometresi sorgulama işlemi herhangi bir yanlışlık olup olmadığının anlaşılması açısından önemlidir.

Bazı kötü niyetli araç sahipleri, kilometreyi düşük göstermek için hileli yollara başvurabilir. Bu nedenle yüksek kilometreli araçlar, daha düşük bir km’de gösterilir. Böyle durumlara maruz kalmamak için gerekli kontrolleri yaptırmadan araç almamalısınız. Çoğu kişinin başvurduğu yöntemlerden biri internetten sorgulama yapmaktır. Böylece kısa süre içerisinde km öğrenilir. 

Araç KM Nedir?

Araç km’si söz konusu araçla ne kadar yol gidildiğini gösteren bir ölçü birimidir. Toplam kilometre üzerinde herhangi bir değişiklik yapmanız söz konusu değildir. Ancak gittiğiniz mesafeyi ölçmek için sıfırlama yapabilirsiniz. Bunun için panelde ayrı bir gösterge bulunur. Bu gösterge sayesinde kilometrede ne kadar yakıt tükettiğinizi ölçebilirsiniz.

Araç kilometresi satış değerinin belirlenmesi noktasında da önemlidir. Araç kilometresi ve fiyat arasında ters orantı vardır. Kilometre arttıkça fiyatta düşüş meydana gelir. Bazı araç sahiplerinin hileli yollara başvurmasının nedeni de değer düşüşlerinin önüne geçmektir. 

ARAÇ KİLOMETRESİ NEREDEN SORGULANIR?

Araç kilometresi sorgulama işlemi için farklı yollar kullanabilirsiniz. Kullanabileceğiniz ilk yöntem, internet üzerinden sorgulama yapmaktır. Bu işlem, PTT üzerinden yapılır. Kilometre sorgulama işlemleri araç satın almayı planlayan kişiler tarafından yapılır. 

Sorgulamanın amacı, kilometrede bir oynama olup olmadığını anlamaktır. Her ihtimale karşın kilometre sorgulama yapılmasında fayda vardır. 

İnternet Üzerinden Araç Kilometresi Sorgulama

İnternet üzerinden araç kilometresi sorgulama işlemi için PTTAVM sitesine girmelisiniz. PTTAVM sitesine girdiğinizde sağ üst kısımda “Araç Km Sorgulama” yazan yere tıklamalısınız. 

Yukarıda görüldüğü üzere pttavm.com adresine girmelisiniz. Siteye girdiğinizde Araç Km Sorgulama seçeneğinden ilgili kısma ulaşabilirsiniz. Sorgulama için size iki farklı seçenek sunulur. Sorgulamayı şu bilgileri kullanarak yapabilirsiniz:

  • Plaka no
  • Şasi no
  • Kimlik numarası
  • Vergi numarası

Araç kilometresi sorgulama işlemi için 9 TL ödeme yapmanız gerekir. Ödemeler kredi kartınızdan tahsil edilir. PTTAVM üzerinden yapılacak sorgulamalarda, 24.07.2013 tarihinden sonraki kilometre bilgilerine erişilir. 

Kilometre Sorgulamasını SMS İle Yapma

Kilometre sorgulamasını SMS ile yapma şansınız maalesef yoktur. Eski dönemlerde 5664 numarası üzerinden sorgulama yapılabilirdi. Ancak bu yöntem kişisel verilerin korunması noktasında aykırılıklar taşımaktadır. Bu nedenle artık uygulamadan kaldırılmıştır. Km sorgulama için diğer yöntemleri kullanabilirsiniz. 

Kilometreyi TÜVTÜRK’ten Sorgulama

Kilometreyi TÜVTÜRK’ten sorgulamanız mümkündür. Bunun için ilk önce tuvturk.com.tr adresine girilmelidir. Sol alt kısımda yer alan “Araç Muayene Sorgulama” seçeneğine tıkladıktan sonra sorgulama yapabilirsiniz. 

“Araç Muayene Sorgulama” seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran çıkar.

Karşınıza çıkan formda sizden plaka numarası, son muayene rapor numarası yer alır. Verilen güvenlik kodunu da girerek sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sonucuna göre size son muayenede yazılan kilometre bilgisi gösterilir. 

Ekspertizler Kilometre Konusunda Bilgi Verir mi?

Ekspertizlerin kilometre konusunda bilgi vermesi mümkündür. Ekspertizler, bir aracı satın almak isteyen kişilerin işini kolaylaştıran hizmetler sunar. Araçlar detaylı kontrollerden geçirilerek hasar kaydı ve arızaları çıkarılır. Bunun yanı sıra kilometrenin orijinal olup olmadığı da denetlenir. 

Ekspertiz denetimi ile kilometrenin orijinal sayısını öğrenebilirsiniz. Böylece herhangi bir hileyi ve dolandırıcılığı kolayca anlayabilirsiniz. 

Kilometre Sorgulama İçin Hangi Bilgilere İhtiyaç Vardır?

Kilometre sorgulama için plaka no, şase no gibi bilgilere ihtiyaç vardır. Bunun yanı sıra kimlik numarası ile de sorgulama yapmanız mümkündür. Kimlik numarası araç sahibine ait olmalıdır. Araç kilometresi sorgulama yapmak için bu bilgilerden herhangi birini kullanabilirsiniz.