Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Engelli Araç Hesaplama Nasıl Yapılır?

Engelli Araç Hesaplama Nasıl Yapılır?

ÖTV kanununun 7/2. maddesine göre engel derecelerine bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları özel tüketim vergisi indiriminden faydalanabiliyor. Taşıt alırken ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli kişilerin kanunda belirtilen maddelere göre en az %40 engel derecesine sahip olması şartı aranıyor. Araçlar için uygulanan engelli ÖTV indirimi hesaplama işlemi kişilerin engel derecesine göre aracın vergiler dahil satış fiyatı üzerinden gerçekleştiriyor.

%40 ve %89 arasında engel derecesine sahip olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3’lük ÖTV indiriminden faydalanabiliyorlar. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise özel tüketim vergisinden tamamen muaf oluyorlar.

Engelli Araç Hesaplama

Engelli araç alımı hesaplama işlemi göründüğünden daha karşılık gibi algılansa da aslında oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Örneğin %90 ve üzerinde engel derecesine sahip vatandaşların elde edeceği indirim miktarını hesaplamak için şöyle bir yol izlenebilir:

Vergiler dahil satış fiyatı 300.000 TL olan bir araç alınacağını düşünelim.

Satış fiyatı üzerinden %18 KDV bedelini hesaplayıp miktardan düşelim (300.000 / 1.18 = 254.237 TL KDV’siz fiyat).

KDV’yi çıkardıktan sonra ÖTV dahil 254.237 TL’lik satış fiyatından &80 ÖTV bedelini de düşelim (254.237 / 1.80 = 141.242 TL ÖTV ve KDV’siz fiyat).

Vergiler hariç fabrika çıkış fiyatı olan 141.242 TL’ye %18’lik KDV bedelini tekrar ekleyelim (141.242 x 1.18 = 166.665 yalnızca KDV’li fiyat).

Yaptığımız hesaplama ile satış tutarı 300.000 TL olan bir otomobili ÖTV muafiyetinden faydalanarak 166.665 TL’ye satın alabiliriz.

Engelli araç alımı hesaplamasında sadece ÖTV değil her yıl iki defa ödenen MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) istisnası sunulduğunu da hatırlamakta fayda var. Bu kapsamda engel derecesi %90 ve altındaki olan kişiler aracın özel tertibata sahip olduğunu ispatlayan tescil belgesiyle, %90 ve üstünde olan kişiler ise özel tertibat şartı koşulmadan yalnızca engel derecesi raporuyla vergi dairelerine başvurduklarında motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulabiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi ise aracın yaşına, modeline ve motor hacmine göre değişkenlik gösteriyor.

Engelli Araç Alımı Şartları

Engelli araç alımı ÖTV Kanununun 7/2. maddesine göre kişilerin engel derecesine göre belirlenmiş çeşitli şartlardan meydana geliyor. Engelli araç alımında aranan şartları şöyle sıralayabiliriz:

  • Araç alımında ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli bireylerin T.C. vatandaşı olması,
  • Bireyin 18 yaşından büyük olması,
  • Engel derecesi raporunun tam teşekküllü devlet hastanelerinden edinilmiş olması,
  • Engel derecesi %40 ila %89 arasındaki kişilerin 1 Ocak 2016’dan önce alınmış H sınıfı sürücü belgesi veya üzerinde engelli ibaresi bulunan yeni tip B sınıfı sürücü belgesini almış olması, ehliyet üzerinde özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yer alarak aracı kendi adına tescil ettirmesi,
  • %90 veya üzerinde engel derecesi olan bireylerde ehliyet şartı aranmadığı için sürücü belgesine sahip bir vasi tayin edilmesi ve aracın vasi adına tescil ettirilmesi,
  • ÖTV indiriminden faydalanılarak alınacak aracın motor silindir hacmine bakılmaksızın tüm vergiler dahil satış fiyatının 303.200 TL’nin altında olması,
  • Alınacak aracın sıfır olması ve 5 yıl boyunca başka birine satılmaması gerekiyor.

Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Engelli bireylerin ÖTV indiriminden yararlanarak taşıt sahibi olabilmeleri aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak tamamlayarak teslim etmeleri gerekiyor:

  • Devletin yetkilendirdiği hastanelerin sağlık kurullarından alınan engelli raporu,
  • Edinilen rapor neticesinde belirlenen engel derecesi belgesi,
  • Aracı engelli kişi kullanacaksa onun adına düzenlenmiş eski tip H sınıfı veya yeni tip B sınıfı sürücü belgesi,
  • İnteraktif Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı vergi dairelerinden alınan ÖTV ödeme belgesi.