Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Türkiye’de SUV Satışları Artıyor 

Türkiye’de SUV Satışları Artıyor 

SUV araçlara olan ilgi giderek artıyor. Geçmişte sadece belirli bir kesime hitap eden bu araçların tarzında yapılan değişiklik ile birçok önemli otomobil üreticisi bu segment araçları üretimine ağırlık veriyor. Bu durum SUV modellerinin daha popüler hale gelmesine ve insanların tercih edilmesine imkan tanıyor. İlerleyen süreçte sedan model araçlardan daha çok bir şekilde SUV modellerinin satılması bekleniyor. 

SUV satışları Dünya’nın genelinde çok ciddi bir artış sağlarken, günümüzde ülkemizde de SUV satışları ciddi bir oranda arttığı görülüyor. Bunun sebepleri arasında geniş aile arabaları olarak kabul edilmesi, arazilerde kullanıma uygun olması ve aynı zamanda konforlu bir sürüş sağlaması tercih sebepleri arasında geliyor. 

2022 yılında yapılan açıklamada otomobil pazarında SUV’un payı giderek artıyor. 2022 yılının ilk 11 ayında yapılan satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre satışların %15,14 oranında arttığı aktarıldı. Ayrıca SUV araçların satışından alınması beklenen payda %41,3 oranında artış sağladı. 

Türkiye’de En Çok SUV Araçlar Satılıyor

Bu konuda dikkat çekici açıklamada ODMD tarafından yapıldı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği tarafından yapılan açıklamada satılan araçlar arasında gövde tipi olarak SUV araçların kider olduğu aktarıldı.

2022 yılının ilk 11 ayını kapsayan verilerde SUV araç satışının toplam otomobil satışı içerisinde %41,3’lük bir paya sahip olduğu görülüyor. Bu dönemde satılan SUV sayısının 208.693 adet olduğu aktarıldı. Giderek daha zor araç alınan ve satılan bir dönemde bu rakam inanılmaz olarak kabul ediliyor. 

SUV araçların ulaştığı bu rakam inanılmaz olarak kabul edilirken, Türkiye’de yüzde 37,2’lik oranla SUV araçların satışını sedan araçların takip ettiği açıklandı. Aynı süreçte satılan sedan araç sayısının 188,244 olduğu aktarıldı. 

Bu iki farklı modeli üçüncü sırada takip eden modelse hafif ticari araçlar oldu. Bu tip araçlar 88.816 adet yani %19,7’lik pazar payıyla araçları takip etti. Bu araçların arkasından sıra ile MPV, CDV, Sportage ve SW gibi segmentlerin takip ettiği aktarıldı. Tabi SUV araçlar liderlik koltuğunda yer alırken diğer araçların satışında ister istemez bir düşüş yaşandı. 

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında sedan segment araçların satışı %39,4’den, %37,2’ye geriledi. SUV satışları da %35’lik orandan %41,3’lük bir seviyeye yükseldi. Bu araç satışlarında SUV’un %15 oranında arttığını göstermiş oldu. HB satışları da aynı dönemde %23,7’den yüzde 19,7’ye gerilediği de görüldü. 

2022 Yılında Türkiye’de En Çok Satılan SUV Modeller

Bu araçların ağırlık olarak satılmasında insanların yaptıkları tercihler değil aynı zamanda üreticilerin de bu araçlara olan ilginin artmasını sağlamak için gündelik kullanıma uygun olarak bir şekilde tasarım değişikliklerine gitmesi etkili oldu. Bu değişikliklerin ardından 2022 yılının ilk 11 ayında en çok satılan SUV modelleri şu şekilde sıralanmış oldu.

•    Dacia Duster – 21.518 adet
•    Fiat Egea Cross – 20.617 adet
•    Hyundai Bayon – 10.268 adet
•    Volkswagen T-Roc – 8.327 adet
•    Hyundai Tuscon – 8.259 adet
•    Opel Crossland – 7.778 adet
•    Peugeot 3008 – 6.354 adet
•    Kia Stonic -6.300 adet
•    Citroen C4 Aircross – 4.838 adet
•    Peugeot 2008 – 4.423 adet 

Ülkemizde bu yıl içerisinde satılan modeller bu şekilde sıralanıyor. Tabi azda olsa lüks markalarında SUV araçlarını bu listeye eklemek mümkündür. Tabi listenin en üst sırasında bu segmentin en ucuz araçları olan Dacia Duster ve Fiat Egea Cross modellerinin yer alması dikkat çekiyor. Üretim konusunda bir sıkıntı çekmeyen bu modeller satış anlamında en üst sırada yer alması dikkat çekiyor.

TOGG 2022 Yılında SUV Olarak Geliyor

Ülkemizin son yıllarda ki en büyük heyecanı olan yerli otomobil TOGG bilindiği gibi 2023 yılının Mart ayından itibaren satışta olacak. 5 farklı segment olarak üretilecek olan bu modelin ilk satışa çıkacak olan modeli SUV olarak tercih edildiği biliniyor.

Bunun en büyük sebebinin son yıllarda SUV satışlarında yaşanan ciddi artışın etkili olduğu biliniyor. Tabi uzun vadede diğer segment araçlar içinde üretim yapılacağı biliniyor. Ancak ilk olarak satılacak olan araçlar SUV olarak çıkacak ve satışa sunulacak. İlerleyen yıllarda sadece TOGG için değil tüm diğer markalar içinde SUV araçların firmaların amiral gemisi olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.