Ülkemizde elektrikli araçlara olan ilgi son yıllarda giderek artmış durumda. Bu araçların kolayca kullanılması adına en önemli nokta ise şarj istasyonlarına erişimin kolaylaşması. Şu anda Türkiye'de 3 bin 457 şarj istasyonu bulunuyor. Bunların 818'ini özel kullanım amaçlı şarj istasyonları oluşturuyor. Kalan 2 bin 639'u ise halkın kullanımında. Bu şarj istasyonlarının soket sayısı ise 4 bin 500 adete ulaşmış durumda.
Ülkemizde yer alan elektrikli araç sayılarına bakıldığı zaman en fazla aracın İstanbul'da bulunduğu sonucuna ulaşılıyor. İstanbul’da yaklaşık 600 civarında şarj istasyonu bulunuyor. İstanbul'u sırasıyla Ankara ve İzmir izliyor. Ankara ve İzmir’de 300’er adet şarj istasyonu bulunuyor. Bursa’da yaklaşık 200 adet istasyon yer alıyor. Antalya ve bölgesinde de yaklaşık 100 adet istasyon var. Türkiye'deki elektrikli araç sayısının da 7 bine ulaştığı görülüyor. 2011 yılında Türkiye’de sadece bir ilde şarj ünitesi varken, şu anda 81 ilimizde şarj ünitesi bulunuyor. Bu şarj istasyonlarının yüzde 15 oranını DC adındaki hızlı şarj istasyonları kapsıyor. İstanbul’da birçok AVM ve otel otoparklarında elektrikli şarj istasyonları mevcut durumda. Bunlar halka açık ve halka kapalı olarak ikiye ayrılıyor. Elektrikli otomobil sahibi bu istasyonları kendi evine de kurabiliyor. Bir elektrikli şarj istasyonunda birden fazla soket bulunabiliyor. Yani aynı anda birden fazla aracın şarj olması mümkün ancak araçlara giden güç bölünüyor. Elektrikli araç satışlarının artmasıyla birlikte şarj istasyonlarına daha çok ihtiyaç duyulacağı da bir gerçek.
Araç şarj istasyonları akım gücüne göre AC ve DC olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Peki, AC tipi istasyon ve DC tipi istasyon ne anlama geliyor? Şebekelerden elde edilen elektrik her şartta alternatif akım (AC) ile iletilmekte. Bir arabanın bataryasının dolması için bu akımın bir güç dönüştürücüsüyle DC (Direct Current) akıma dönüştürülmesi zorunluluğu bulunuyor. İstasyonların donanımında bu güç dönüştürücüsünün olmadığı durumlarda AC (alternatif akım) şarj istasyonu ismini alıyor. Yani bu dönüşüm; istasyonda değil, aracın içerisinde oluyor. Bir istasyonda DC (doğru akım) gücü var ise AC, istasyonun kendi içerisinde DC’e dönüştürülüyor ve araçtaki dönüştürücüyü atlayarak direkt olarak bataryaya geçiyor.
İstanbul sınırları içinde hemen her yerde elektrikli arabalar için şarj noktası mevcut durumda. AC gücü ile dolum sağlayan istasyonlar, bu şarj istasyonları arasında daha yaygın görülüyor. Bunun yanında zamanı olmayan ve aracını kısa sürede şarj etmek isteyenler için DC gücü ile çalışan istasyonlar da belirli noktalarda mevcut durumda. AC şarj istasyonlarında süre daha uzun oluyor. DC şarj istasyonlarında ise süre daha kısa oluyor. Şarj fiyatlamaları dakika bazlı oluyor. İnternetten kolayca bulabileceğiniz “Şarj İstasyon Haritası” üzerinden İstanbul’daki ve Türkiye’nin diğer tüm illerindeki şarj istasyonlarının adreslerine pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamalar ışığında AC şarj istasyonunun fiyatı dakika bazlı olarak 1 lira ile 2,5 lira arasında değişiyor. DC şarj istasyonlarında ise dakikası 3,5 lira ile 7,5 lira arasında değişkenlik gösteriyor. DC şarj üniteleri 175 veya 200 kilowatta kadar enerji aktarabiliyor. Normal şarj ünitesinde bir aracın şarjını doldurmak 3 saat ile 6 saat arasında değişiyor. Hızlı şarj istasyonunda şarj edildiği zaman bir araç yaklaşık 55 dakikada şarj oluyor. Ödeme işlemi, istasyona sahip olan kurumun kurallarına göre değişim gösterse de oldukça kolay bir şekilde yapılıyor. Bazı istasyonlarda şarj noktası operatörünün uygulaması ile online ödeme yapmak mümkün.